Weekend Wrap-Up: Week 46

19-11-2012 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Dit weekend darten en schaatsen.

Double Dutch
Halverwege de jaren negentig namen we het darten over. Het was altijd een wedstrijdje tussen dikke Britse mijnwerkers en bouwvakkers. Maar toen was daar ineens de postbode uit Den Haag, Raymond ‘Barney’ van Barneveld. Won de Embassy een paar keer met gemak en stapte toen over naar een bond die meer betaalde en die Van Barneveld de kans gaf tegen de legende van de sport, Phil Taylor, te darten. Zowel commercieel als sportief veel interessanter dus.

Uiteindelijk hebben bijna alle toppers die zelfde overstap gemaakt. En nog steeds is er een klein bataljon Nederlanders actief. Waaronder Michael van Gerwen die deze rubriek al een paar keer vulde met toernooi-overwinningen. Dit weekend stond het Grand Slam of Darts op het programma, een groot toernooi met een geldprijs van 125.000 euro.

Van Gerwen stond weer in de finale, deze keer verrassend tegen Raymond van Barneveld. Verrassend omdat Barney eigenlijk al jaren niet meer wereldtop is. In deze Double Dutch was het lang spannend maar trok de ex-postbode uiteindelijk met 16-14 aan het langste eind.

Frisse wind
Nederland was (uiteraard) weer grootgrossier in prijzen dit schaatsweekend, bij de wereldbeker in Heerenveen. Het leek de ISU een tijdje geleden leuk om wat onderdelen aan het schaatsen toe te voegen. Aan die vernieuwingsdrang hebben we de ploegenachtervolging te danken en de massastart. Niet geheel verrassend pakte Nederland in deze disciplines het meeste eremetaal in Friesland. De massastart is natuurlijk gewoon marathonschaatsen over een kortere afstand, dus het enige land dat daar een competitie in heeft wint meestal. Sven Kramer pakte halfgeblesseerd goud op de 5 km, ook niet vreemd.

Als er dan toch van een Nederlandse uitslag moet worden opgekeken is het van het goud op de 1500 meter bij de mannen. Al jaren het meest competitieve nummer op het programma. Sprinters met inhoud tegen stayers met snelheid. Een Nederlandse overwinning is niet vanzelfsprekend. En zeker niet als hij Maurice Vriend heet. Debutant op dit niveau, blonde West-Fries, 20 jaar, niet uit een enorm grote ploeg. Knappe prestatie.

CC-foto: Niels Kim