Sport

Braziliaans voetbal is toe aan nieuw sterrendom

29-11-2012 19:00

“We zijn het aan onszelf verplicht de wereldtitel te pakken.” Met die ondubbelzinnige uitspraak begint Luiz Felipe Scolari aan zijn tweede termijn bij de Goddelijke Kanaries. In Brazilië is in 2014 niets minder dan de titel voldoende. En dat is ambitieus, voor een land dat zich in 2002 voor het laatst ’s werelds beste mocht kronen.

Maar Luiz Felipe Scolari weet waar hij over praat. In 2002 was hij het namelijk die de Brazilianen naar de titel leidde, bovendien liet hij in de daarop volgende jaren ook Portugal zowel Europees als mondiaal serieus om de prijzen meedoen. Luiz Felipe Scolari wil op 64-jarige leeftijd zijn misschien wel laatste kunstje gaan flikken. Wereldkampioen worden het meest succesvolle landenteam in de geschiedenis, toch gaat het niet makkelijk worden.

Het wonderkind
Het WK 2014 zal gaan draaien om het Braziliaanse wonderkind Neymar. Alom bewierookt en in de Braziliaanse competitie bij vlagen onnavolgbaar. De beelden die nogal eens overwaaien uit Zuid-Amerika zijn die van weergaloze solo’s en dolgedraaide verdedigers, Neymar is razendsnel met de bal aan de voet. Toch rijst nog altijd de vraag hoe Neymar zich staande zal houden in een Europese topcompetitie.

Opvallend aan de huidige Seleção is het grote aandeel van de in Brazilië spelende voetballers. In afgelopen twaalf maanden werden 41 spelers opgeroepen, 34% van hen speelt in Brazilië. De ‘Europeanen’ die worden opgeroepen zijn afkomstig van onder meer Chelsea, Internazionale, Manchester United, AC Milan, Barcelona en Real Madrid. Stuk voor stuk grootmachten, maar wat opvalt is dat geen van hen gezichtsbepalend is voor de betreffende clubs.

Juan Jésus (Inter) en Gabriel (AC Milan) breken dit jaar door, maar kunnen nog geenszins dragende spelers worden genoemd. Alexandre Pato (AC Milan) is het afgelopen jaar continu geblesseerd geweest en heeft zodoende nog geen moment de hoge verwachtingen kunnen inlossen. Zo bezien zijn de gezichten van het huidige Braziliaanse elftal Adriano en Dani Alves van Barcelona, Marcelo van Real Madrid, Ramires van Chelsea en Hulk van Zenit St. Petersburg.

De sterren
Voorwaar een rij spelers van formaat, maar een superster zoals er in 2002 met Ronaldo, Rivaldo, Lucio, Roberto Carlos en Gilberto Silva toch meerderen rondliepen loopt er in het huidige team nog niet rond. Nóg niet, want dat is de belangrijkste kanttekening die hier gemaakt dient te worden. Er is nog ruim anderhalf jaar progressie te boeken tot in 2014 het WK aanvangt. Hulk is een ster in Europa, maar heeft niettemin pas 18 interlands op zak. Als Neymar deze winter of in de zomer met succes de overstap maakt naar Europa kunnen we zeggen waar Brazilië zich mondiaal bevindt.

De ploeg herbergt dan een zeer sterke combinatie van nog jonge spelers aangevuld met eind twintigers die zich in Europa ruimschoots hebben bewezen. Voeg daar superspits Hulk en een tot volle wasdom gekomen Neymar aan toe en Luiz Felipe Scolari beschikt over een elftal dat zich moet kunnen meten met de Duitsers, de Spanjaarden en de Argentijnen.

Wie komt er in de Walk of Fame?
Afgelopen week waren Willem-Alexander en Maxima op bezoek in het gigantische Maracanã Stadion in Rio de Janeiro waar in 2014 de WK finale gespeeld gaat worden. Te gast was ook Clarence Seedorf die tegenwoordig in Rio bij Botafogo speelt. Hoewel de regels voorschrijven dat een speler minimaal één keer in het Maracanã zijn opwachting heeft gemaakt eer hij een plek krijgt op de Walk of Fame, willen de Brazilianen de in Brazilië zeer populaire Seedorf ondanks de verbouwingen toch toevoegen aan de erepromenade.

In 2011 werden de inmiddels 32-jarige Ronaldinho en Sócrates (postuum) voor het laatst toegevoegd aan de Walk of Fame. Luiz Felipe Scolari moet inderdaad met Brazilië wereldkampioen worden. Brazilië is toe aan nieuwe sterren.