Engels voetbal: Homo’s zoeken en de vogeltjesdans

30-11-2012 19:55

Hoe heet die homo van Liverpool ook alweer? Wat? Er speelt geen homo bij Liverpool? En die neger dan, die kan toch zo goed dansen? Hoe bedoel je dat, een stadionverbod? Sinds wanneer is de vogeltjesdans racistisch dan?

Feest voor de tabloids in Engeland, drama voor de voorvechters van gelijkheid. Het ouderwetse spelletje “Wie is de homo?” wordt afgewisseld met “Dansen als een aap, maar dan als een kip. Of zoiets.” Wie zich gisteren nog heeft klemgezopen omdat de SGP “overweegt” om vrouwen op de kieslijst te zetten, mag vandaag met een leger fatsoensrakkers richting de Engelse velden.

Gay op kicksen

Voetballers zijn hetero, allemaal. Ja, er zal wel eens een ijdel figuur tussen zitten, maar meer dan naakt met elkaar in bad gaan doen ze niet. Stel je voor zeg, dat zou je de trouwe voetbalsupporter die al dertig jaar zijn pakje Drum op de tribune wegpaft niet kunnen aandoen. Zo’n hardwerkende man draagt zijn voetbalsjaal toch niet om naar een stel homo’s te gaan zitten kijken?

Het is dan ook opmerkelijk dat Manchester United-doelman Anders Lindegaard de inmiddels saaie discussie over de voetbalhomo weer aanzwengelt. De homogemeenschap onder voetballers zou behoefte hebben aan een held, een gay op kicksen. En waarom? Nou, dan durven de jongens in de kast er misschien ook uit te komen. Maar voetballers zijn toch allemaal hetero? O ja.

Goed voorbeeld

En Justin Fashanu dan? Wie? Justin Fashanu was de eerste Britse profvoetballer die in 1990 openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Het kan dus tóch. Maar lieve voetbalprimitievelingen, maak je vooral geen zorgen. Deze “held” heeft weliswaar naamsbekendheid gecreëerd door zijn moed, hij heeft helaas ook direct het slechtste advies ooit aan zijn voetbalcollega’s gegeven. Als gevolg van antihomospreekkoren stopte Fashanu met voetbal en in 1998 pleegde de jongen zelfmoord. Hij werd verdacht van seksueel misbruik, waar later nauwelijks bewijs voor bleek te zijn. Prima carrière, welke voetballer wil dat nou niet?

Collegiaal

Een tactisch opmerking van Liverpool-speler Suso op Twitter bevestigde het controversiële karakter omtrent gay-grapjes maar weer eens. Suso noemde zijn teamgenoot Jose Enrique een homo omdat laatstgenoemde zijn tanden liet bleken. Dus mocht voetbalpersonality Gareth Southgate nog eens benadrukken dat voetballers onderling heus wel homo’s accepteren, maar dat het publiek ze gewoon liever niet ziet. Niks nieuws, Gareth.

Spelers accepteren ook andere godsdiensten, andere muzieksmaken en andere rassen. Zij wel. Geen probleem om naast een gospelzanger in de verdediging te staan, als-ie ook maar het vuile werk opknapt. Nou ja, misschien dat voetbalvedettes Terry en Suarez daar anders over denken, maar laten we zeggen dat bijna alle voetballers hun collega’s accepteren zoals ze zijn.

 

Vogeltjesdans

Maar de supporters maken je kapot. Supporters kunnen intimideren, duister brullen, meedogenloze liedjes zingen, dreigen, gek doen, stampen. En ze liegen. Neem nou Liam Jones, een 21-jarige Sunderland-fan die is opgepakt door de politie omdat hij na een goal van tegenstander Lukaku de vogeltjesdans deed. Wat is er in godsnaam onschuldiger dan de vogeltjesdans? Of..nee, zou hij..nee toch? Hij zou toch niet écht een aap hebben nagedaan omdat Lukaku een neger is? Nee, uitgesloten. Het bewijs toont ons een keurig uitgevoerde vogeltjesdans, niets op aan te merken. Dat stadionverbod van Liam wordt ongetwijfeld ingetrokken.

Goed, lieve voetballers van de herenliefde, jullie bestaan voorlopig dus niet. En als dat wel zo is, droom dan maar over een vol voetbalstadion dat al scheldend en bierdrinkend de Y-M-C-A-dans uitvoert zodra jullie aan de bal komen. Dat is tenminste nog ludiek te noemen. Aan alle andere scenario’s moeten we vooral niet denken.