Ronald Koeman is hypocriet over contractverlenging

30-11-2012 15:09

Sinds Ronald Koeman in juli 2011 trainer is van Feyenoord, gaat het crescendo met de club. Hoewel ik er destijds weinig vertrouwen in had dat hij de ontspoorde trein (om in de treinen-analogie te blijven) op de rails zou krijgen, is hem dat toch heel aardig gelukt. Goed werk. Er is eigenlijk vrijwel niets aan te merken op het beleid dat hij heeft gevoerd de afgelopen twee jaar. 

Tot voor kort. Sinds enkele weken weigert hij namelijk om Kelvin Leerdam op te stellen, omdat hij zijn contract niet wil verlengen. Waanzin. Van Koeman’s kant, welteverstaan. Het hele idee van een contract met een bepaalde looptijd, is dat beide partijen na afloop daarvan vrij zijn om een andere keuze te maken. Leerdam zou een lintje moeten krijgen voor het netjes uitdienen van zijn contract!

Ik snap heus wel dat het gevoelig ligt. Nadat recent Fer, Wijnaldum, Castaingos wegens aflopende contracten (nagenoeg) gratis de deur uitliepen, vertrekt straks wéér een talent zonder dat daar groot geld voor kan worden gevangen. Super zuur, ik ben de eerste om dat toe te geven, maar dan had de club hem dus eerder een beter contract moeten geven. Je zou denken dat technisch directeur Martin van Geel inmiddels een keer lering zou hebben getrokken uit die voorgaande gevallen..

Saillant is dat Koeman’s eigen contract in 2013 afloopt. Hij gaf onlangs aan pas in de winterstop te laten weten of hij wil verlengen of niet. Als hij besluit niet te verlengen, staat hij wat mij betreft – net als Leerdam nu – volledig in zijn recht. Ik dank hem dan hartelijk voor zijn goede werk en wens hem succes toe bij zijn volgende club. Maar als Kelvin Leerdam daar dan iets minder genuanceerd over denkt, kan ik hem geen ongelijk geven. Blijkbaar gelden volgens Koeman voor hem andere regels dan voor zijn spelers.