TPOok!

 
Sport

De KNVB is laf

Vandaag maakte de KNVB bekend maatregelen te nemen als reactie op het overlijden van de grensrechter die afgelopen weekend is doodgeschopt door een paar idioten. Hoog tijd natuurlijk dat de KNVB optreedt tegen geweld en hier paal en perk aan stelt. Een aantal goede tips zijn voor handen.

Helaas bestaan de maatregelen van de KNVB niet uit het harder aanpakken van geweld in en rondom voetbalwedstrijden. Het besluit uit maart 2011 om teams eerder uit de competitie te halen werd immers enkele maanden teruggedraaid omdat voetbalclubs bezwaar maakten. Te veel teams zouden zijn verwijderd. Dus besloot men voortaan spelers sneller ‘aan te spreken’ op wangedrag.

Karateschop
Zowel het besluit teams uit de competitie te halen als het schorsen van spelers en het opleggen van boetes, is nooit onomstreden. De eigen club is immers altijd het beste en heeft altijd gelijk. Daarnaast is in het amateurvoetbal de arbitrage vrijwel altijd vrijwilliger bij een club. Zelfs scheids- en grensrechters die naar eer en geweten handelen, hebben altijd de schijn tegen. Wanneer echter een team het veld verlaat omdat een van de spelers een ‘karateschop’ kreeg en ‘de sfeer agressief was’, volgt een punt aftrek door de KNVB.

Maar wanneer heel Nederland kritiek heeft, wordt het toch tijd voor echte maatregelen, zoals het afgelasten van de wedstrijden in het amateurvoetbal het komende weekend. Meer dan 3000 clubs en – naar schatting – rond de miljoen Nederlanders die niets met het voorval te maken hebben, moeten nu hun plannen voor komend weekend aanpassen. Ook in het betaalde voetbal worden ‘maatregelen’ getroffen: een minuut stilte voor de wedstrijden en rouwbanden voor teams en arbitrage…dat is geen half werk.

KNVB-amateurisme
De beroerde handelswijze in reactie op het incident zegt wederom iets over het amateurisme waarmee de KNVB omgaat met incidenten in en rondom het veld. Als de KNVB echt een daad wilde stellen, had men het betaald voetbal er ook uit gegooid. Helaas weegt het commerciële belang van de grote jongens zwaarder voor de KNVB, dan de belangen van de sporter die in het weekend gewoon een lekker potje wil ballen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Vrij-zinnig.nl.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.