Darten is hoogstens een moeilijk spelletje

31-12-2012 14:38

Gisteravond zagen circa 1,4 miljoen Nederlandse televisiekijkers Raymond van Barneveld stranden in de halve finale van het WK darts. Angstgegner Phil ‘The Power’ Taylor was weer eens een maatje te groot. Barney streed van meet af aan een kansloze strijd. De Haagse beroepschagrijn begon zelfs al met zijn hoofd te schudden vóórdat hij zijn pijltjes gooide. Waardoor hij in zijn eentje tegen de dubbel Taylor-Van Barneveld moest optornen. Een kansloze missie. Die me doet denken aan mijn laatste jaren als actief voetballer. Ik speelde toen inmiddels zó laag dat ik eerst mijn ‘eigen’ spelers moest passeren, voordat ik aan aanvallende acties kon denken. Al kan het er ook mee te maken hebben gehad dat we de wedstrijdbespreking pas na de wedstrijd deden. En altijd dronken.

Mighty Mike

Maar ik dwaal af. Barney redde het dus niet. Waardoor de finale van het WK darts morgenavond gaat tussen Phil Taylor en de Nederlandse youngster Michael van Gerwen. In dartjargon: Mighty Mike. De pas 23-jarige Michael van Gerwen is het ultieme bewijs dat darten loodzwaar is. Zelfs ex-Oranje international Andy ‘Michelin’ van der Meijde is er niet in geslaagd om op jonge leeftijd zo’n zwaar lijf onder zo’n oude kop te krijgen.

Levensbedreigende bezigheid

De eveneens nog jonge tweevoudige wereldkampioen Adrian Lewis (27) en een heel leger opgezwollen veertigers en vijftigers zijn andere overtuigende bewijzen dat je van darten vroeg oud wordt. Zelfs zo dat ik voorzichtig durf te stellen dat darten een levensbedreigende bezigheid kan zijn. Bezigheid: ik ben er nog steeds niet goed uit of darten een sport of spelletje is.

Definitie topsporter
Om die discussie vruchtbaar te kunnen voeren, moeten we eerst de definitie van topsport helder zien te krijgen. Concreter: kunnen dikbuiken überhaupt in aanmerking komen voor het predicaat topsporter? In dit verband: een te zware voetballer haalt nooit (lang) de top. Een te zware jockey zakt door zijn paard. Een te zware hordeloper torpedeert alle hordes. En een moddervette Formule 1-coureur past niet eens in het érg krappe stoeltje.

Ambulances

Toch is het wellicht te kort door de bocht om darten af te doen als spelletje. Zelf dart ik al vele jaren. Maar het regent nog steeds ambulances in de straat. Als ik weer eens vergeten ben het raam, twee meter naast mijn dartbord, te sluiten. Ofwel: darten is al erg moeilijk zónder enige druk.

Stelling

Hoog tijd voor de stelling. Komt ie:

Darten is hoogstens een moeilijk spelletje

Eens of oneens?

Authentiek taalknutselaar Ton Broekhuisen is tekstschrijver/journalist/ghostwriter. Maar vooral columnist (onder meer vele jaren voor Metro) en blogger.