Hugo Borst: ‘Langs de Lijn is een instituut ‘

01-07-2013 17:27

Henry Schut en Hugo Borst staat een uitdagende klus te wachten. Het tweetal zal vanaf augustus het nieuwe presentatieduo vormen van de uitzendingen van NOS Langs de Lijn. Voor Borst wordt het zijn debuut als radiopresentator. ThePostOnline sprak met de Rotterdamse voetballiefhebber: “Van jongs af aan luister ik al naar Langs de Lijn, het is een instituut op de Nederlandse radio.”

Side-kick

Nadat Toine van Peperstraten en Tom van ‘t Hek kort achter elkaar besloten te stoppen met de presentatie van het populaire Radio1-programma, moest de NOS op zoek naar geschikte vervangers. Henry Schut had al enige ervaring bij de doordeweekse uitzendingen van Langs de Lijn en voor de co-presentatie werd oude bekende Hugo Borst gepolst. “Toen ik gevraagd werd, heb ik geen moment hoeven nadenken; Ik zei direct ja.” De schrijver met liefde voor het voetbalspel is van jongs af aan al luisteraar van het sportprogramma. “Ik ben opgegroeid met de stemmen van Koos Postema en Willem Ruis. Als ik een wedstrijd niet op televisie zag, luisterde ik er wel naar op de radio.”

De rolverdeling tussen Schut en Borst is duidelijk: Schut is de presentator, Borst de side-kick. “Kijk, ik ben geen presentator, ik ken de foefjes niet en ik ben die rol ook niet gewend. Als side-kick kom ik beter tot mijn recht; ik kan Henry of de wedstrijdcommentator aanvullen, ik stel vragen en natuurlijk heb ik zo nu en dan wel een meninkje paraat.”

Moralist

De mening van Borst. Daar kreeg je als voetballer met losse ellebogen nog wel eens buikpijn van. Maar ook bestuurders met wanbeleid werden tot de orde geroepen, trainers met nietszeggende antwoorden werden bespot en Borst kon zelfs Youri Mulder onaardig vinden. Good cop – en voornamelijk – bad cop ineen. De kijker smulde ervan. “De provocateur die ik op televisie soms kon zijn, zal je op de radio niet snel horen. Bij Studio Voetbal werd het soms echt ongemakkelijk en onplezierig, maar het is niet mijn streven om dat gevoel bij de luisteraars op te wekken. Langs de Lijn is een instituut op de radio.” Voegt er in voetbaltaal aan toe: “En niemand is groter dan het instituut.”

Wel even wennen, het zachtaardige stemgeluid van Hugo Borst op de zondagmiddag. “Nou goed, ik ben en blijf nu eenmaal een moralist. Dat zit in me, tegen wil en dank. Als ik een schandalige overtreding opmerk dan zal ik daar heus wat van zeggen. Maar ik ben milder geworden en ik ben er om de radio te dienen.”

De eerste uitzending van Schut en Borst zal op 4 augustus te horen zijn. Dat is het weekend waarin de eredivisie weer begint. “Dan hou ik nog zes dagen over om aan mijn nieuwe boek te werken.” De schrijver is momenteel bezig met een boek over Louis van Gaal. “Ik zat net nog een hoofdstukje te tikken, het is een feest om hieraan te werken. Het is de bedoeling dat ik het verhaal eind dit jaar af heb, waarschijnlijk ligt het dan rond maart in de winkel.”