Wielrennen

La Vueltakijker: Alvarinho, eucalyptus en een ploegentijdrit

24-08-2013 22:37

La Vuelta is als laatste van de 3 grote wielerrondes meestal het pittigst gekruid. Veel bergop, ruig landschap, bloedheet, stijgingspercentages van boven de 20%, dat werk. De Angliru ‘het beest van Asturië’, een verschrikkelijke berg die de een-na-laatste dag van de ronde op het menu staat, wordt voorafgegaan door menig gepeperde bergetappe met morgen al de eerste van 11 aankomsten bergop. Natuurlijk is de Tour de grootste wielerwedstrijd op aarde, maar de Vuelta is ook niet te versmaden. Mede dankzij het zinderende beeldschone Spaanse decor.

TTT

De ronde van Spanje opende in Galicië met een ploegentijdrit over 27,4 kilometer. Galicië is de streek van Alvarinho (druif) en eucalyptus. Nog voor aanvang van de wedstrijd haalde Rabobank-opvolger Belkin sprinter Theo Bos van de startlijst vanwege ‘lage cortisol waarden‘. Dat kan wijzen op gebruik van cortisonen, een verboden middel tenzij je er een attest voor hebt. Een forse tegenvaller en te laat om een nieuwe renner aan de ploeg toe te voegen. Nu blinkt Belkin al niet uit in deze discipline maar om ook nog met een mannetje minder te moeten starten als enige ploeg, is een extra handicap.

Fietsen op zee

De start was vanaf een vlonder van glas boven zee. De renners kwamen mét fietsen per boot naar het startpodium. Orica Greenedge vertrok vroeg. De Australische formatie won de ploegentijdrit van de 100ste Tour, maar na 6 minuten koers wapperde er al een mannetje af: Baden Cooke kon z’n ploegmaten niet bijhouden. Ze hadden hun dag niet. Omega Pharma-Quick Step (OPQS) reed met wereldkampioen tijdrijden Tony Martin een goede tussentijd, maar hadden nog maar 5 man onderweg. Toch reden ze halverwege de wedstrijd de beste eindtijd. En de ploeg hield de Saxo’s en Sky achter zich. Maar er kwamen nog een paar sterke ploegen.

Spartacus

Zo was Fabian Cancellara – Spartacus – nog onderweg met zijn ploeg RadioShack Leopard. Cancellara mag graag een individuele tijdrit rijden met z’n ploeg in het wiel. De Belkins verloren slechts 33 seconden op OPQS. Dat was heel behoorlijk. RadioShack verbeterde de tijd van OPQS. Met Cancellara op kop. De ploeg van klassementsfavoriet Rodriguez reed met 3 man naar de streep, maar dat is niet de bedoeling in een ploegentijdrit waar de tijd van de vijfde man telt. Ze kwamen 49 seconden later binnen dan RadioShack. Movistar en Astana moesten toen nog finishen. De ploegen van respectievelijk Valverde en Nibali.

Vijfde man

Maar ook de ploeg van Valverde kwam binnen met de vijfde man op achterstand. Astana van Girowinnaar 2013 Vincenzo Nibali had op dat moment de beste tussentijd en was tevens de laatste ploeg onderweg. En zij reden de winnende tijd. Janez Brajkovic draagt morgen de rode trui.

Uitslag etappe 1: Vilanova de Arousa – Sanxenxo
1. Astana (Kazachstan)
2. RadioShack-Leopard (Luxemburg)
3. OmegaPharma-QuickStep (België)
4. Team Sky (Groot-Brittannië)
5. Movistar (Spanje)
6. Saxo-Tinkoff (Denemarken)
7. NetApp-Endura (Duitsland)
8. BMC Racing (Verenigde Staten)
9. Orica GreenEdge (Australië)
10. Belkin Pro Cycling (Nederland)
11. Lampre-Merida (Italië)
12. Katusha (Rusland)
13. Lotto-Belisol (België)
14. Euskaltel-Euskadi (Spanje)
15. Vacansoleil-DCM (Nederland)
16. FDJ.fr (Frankrijk)
17. Cannondale (Italië)
18. Caja Rural (Spanje)
19. Garmin-Sharp (Verenigde Staten)
20. AG2R La Mondiale (Frankrijk)
21. Argos-Shimano (Nederland)
22. Cofidis (Frankrijk)

Monique Huijdink (@MiesjeB) gaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.