Wielrennen

La Vueltakijker: Hogere wielerwiskunde

25-08-2013 20:31

De tweede etappe van la Vuelta ging meteen bergop. Een mooi parcours langs de kust van Galicië en deels langs de rivier Miño die daar de grens vormt tussen Spanje en Portugal, met na 60 kilometer al een bergje van de derde categorie. Hoewel een groot deel van de etappe vlak was, hadden de renners onderweg te kampen met een stevige zeewind en werd de rit afgesloten met een lastige slotklim. De laatste 11 kilometers van de etappe gingen omhoog met stukken van 10 procent en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent.

Punten en bonificatieseconden

Anders dan in de Tour de France kunnen in deze Vuelta zowel bij vlakke ritten als bij aankomsten bergop gelijke punten voor de sprint en bonificatieseconden worden gescoord. Bij aankomsten bergop zijn er uiteraard ook punten voor de bergtrui. Zo kan een klimmer dus zomaar de groene sprinterstrui veroveren. Onderweg zijn er ook seconden, berg- en sprintpunten te sprokkelen. Die waren vandaag voor het trio vroege vluchters Greg Henderson (Lotto-Belisol),  Javier Aramendia (Caja Rural) en Alex Rasmussen (Garmin). Ze kregen ruim 13 minuten voorsprong van het peloton. Aramendia kwam als eerste boven op de eerste helling en pakte daar de bergpunten. De eerste sprintpunten waren voor Rasmussen, de tweede voor Henderson.

Wielerwiskunde

Volgens de hogere wielerwiskunde snoept een jagend peloton 1 minuut per 10 kilometer af van de voorsprong van een kopgroep. Men rekent onderweg met deze formule uit wanneer de achtervolging ingezet moet worden. Met nog 60 kilometer te gaan had het kopgroepje nog ruim 12 minuten voorsprong. Daar ging dus rekenkundig en achtervolgingtechnisch iets mis, maar op de laatste klim werd bewezen dat de wielerwiskunde niet onfeilbaar is.

Finale

De kopgroep werd ingehaald in de eerste kilometers van de klim. En toen was het koers. Movistar van Valverde nam de leiding. Ex-Olympisch kampioen Sammy Sanchez kon het niet bijhouden, Brajkovic in de rode leiderstrui ook niet. Het Colombiaanse talent en kopman van Sky Henao moest lossen. Mollema en Ten Dam zaten er nog bij net als de rest van de favorieten. König, Roche, Pozzovivo en Moreno reden weg en Roche – de meesterknecht van Contador in de Tour – won de etappe en pakte daarmee ook meteen de berg-, de combinatie- en de groene trui. Wout Poels kwam binnen op 3 minuten. Top 10: Roche, Moreno, Pozzovivo, König, Valverde, Ulissi, Rodríguez, Basso, Mollema, Urán. Ten Dam kwam binnen op de 26ste plaats.

Nibali verovert de rode trui, Roche wordt op 8 seconden tweede en Zubeldia staat met  10 seconden op de derde plaats. Mollema is 19de op 49 seconden en Ten Dam 22ste met 56 seconden achterstand op Nibali.

Vooruitkijken

De derde etappe lijkt vlak maar eindigt wederom bergop. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.