Wielrennen

La Vueltakijker: Trapfietsen en hoofdschudden

26-08-2013 18:38

Het Vueltapeloton is nog steeds in het fraaie Galicië in het uiterste noordwesten van Spanje. De renners moesten in de derde etappe bij een aangename temperatuur van 27 graden met wind die meestal tegenstond 184 kilometer afleggen op een grillig parcours van Vigo naar Mirador de Lobeira. De laatste 4 kilometers gingen omhoog.

Vluchters

Waar de vluchters gisteren nog ruim 13 minuten voorsprong kregen van het peloton, bleef het vandaag bij 5 minuten. Het klimmetje op het eind van de etappe was niet lang genoeg om de gok te wagen en de voorsprong opnieuw ver te laten oplopen. Het kopgroepje bestond uit vijf man: Fabricio Ferrari (CJR), Cyril Bessy (COF), Vicente Reynés (LTB), Pablo Urtasun (EUS) en Luca Dodi (LAM). Zij namen de tussensprintpunten en de bijbehorende bonificatieseconden. Er gebeurde onderweg verder niet veel opwindends. Tijd om even over te schakelen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Trapfietsen

Want daar demonstreerde ‘de Hulk’ Peter Sagan zijn skills op een trap in Denver waar hij gisteren zijn vierde dagzege boekte in de USA Pro Challenge 2013.

Terug naar Spanje. Het peloton reed nog steeds ontspannen over de Galicische wegen met zo’n 2 minuten achterstand op de kopgroep. Maar 50 kilometer van de streep werd het peloton nerveus, de wind blies opeens in de rug. Kwamen er waaiers? Nee, maar het tempo ging omhoog en de koplopers kwamen binnen schootsafstand. Valpartij! En een breuk in het peloton. Vooraan reden ze door met een man of 50. De 5 koplopers werden bijgehaald.

Paniek!

Het eerste peloton hield het tempo hoog maar in het tweede peloton zaten wat kopmannen op 25 seconden achterstand. Overleg in het eerste peloton. Cancellara schudde met z’n grote hoofd. Het zou niet de eerste keer zijn dat Fabian de boel stillegt. Maar Valverde wilde er niks van weten. De mannen van Belkin reden op kop van het tweede peloton. Onze mannen! Gelukkig keerde de relatieve rust voorin terug met nog 30 kilometer voor de boeg, de achterblijvers konden weer aansluiten.

Finale

Cannondale, de ploeg van Basso (en de Hulk) maakte tempo op kop van het peloton. Mollema kreeg mechanische problemen en moest opnieuw achtervolgen. Het peloton reed met 60 km/u op de laatste klim af; 4 kilometer omhoog. GreenEdge nam de leiding. Demarrages vanuit het peloton. Opeens was daar de oude Chris Horner (bijna 42 jaar) uit de ploeg van hoofdschud-Cancellara! Hij won de rit en pakt de rode leiderstrui. Toptien van deze etappe: 1 Horner, 2 Valverde, 3 Rodríguez, 4 Uran, 5 Martin, 6 Mollema, 7 Scarponi, 8 Zubeldia, 9 Roche en 10 Basso. Ten Dam finishte als 21ste op 13 seconden van Horner. In het algemeen klassement staat Mollema op de 16de en Ten Dam op de 22ste plaats.

Vooruitkijken

De vierde etappe gaat naar Fisterra, ‘het einde van de wereld’. De etappe is bijna geen moment vlak. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.