Wielrennen

La Vueltakijker: Rit naar het einde van de wereld

27-08-2013 19:50

De Mirador de Ézaro is een korte maar zeer steile klim met stukken van 30 procent. Als je daar te hard aan je stuur trekt, val je achterover van je rijwiel. Vorig jaar lag de finish van de 12de etappe bovenop deze klim maar vandaag moesten de renners nog 35 kilometer verder naar Fisterra, ‘het einde van de wereld’, een doodlopende weg richting oceaan. Men zegt dat het stoffelijk overschot van de apostel Jacobus daar is aangespoeld hetgeen aanleiding was voor het ontstaan van de beroemde pelgrimsroute. De rit was 189 kilometer lang en geen moment vlak. De renners moesten vandaag in totaal 2965 hoogtemeters overbruggen, dat is bijna 3 keer de Alpe d’Huez.

Kopgroepje

Het dagelijkse kopgroepje stierf wederom in schoonheid ver voor het einde van de wereld. Waarom peigeren die jongens zich steeds weer af in zo’n meestal kansloze onderneming? Uiteraard dromen ze van een plek op het podium om daar de zoenen van de plaatselijke schone en de bloemen te krijgen. Soms rijden ze vooruit voor de centen of andere douceurtjes onderweg; een stuk kaas, worst of vloeibare lokale lekkernij beschikbaar gesteld door de middenstand langs het parcours. Er liggen ook punten én bonificatieseconden onderweg, maar wie daar belang bij heeft komt niet weg uit het peloton. Ze willen vooral in beeld rijden. Dat doen ze voor de sponsors die vinden dat fijn, hun merk in beeld liefst urenlang. De transfermarkt piekt bovendien tijdens de Vuelta.

Klim des doods?

Op de klim van de Mirador de Ézaro kroop het peloton met de favorieten beheerst naar boven. De sprinters bleven huilend achter maar echt hard ging het niet. De Belgische sprinter Gianni Meersman kon terugkomen. Meersman had van te voren een vinkje bij deze etappe gezet.

Finale

Met nog 10 kilometer te gaan was het peloton met de favorieten weer danig aangegroeid. Zou Meersman het redden? Het plan was dat hij over de Mirador de Ézaro zou meekomen en dan de rit zou winnen. Het plan was goed maar er kwam – zoals dat vaak gaat – niets van terecht. Moreno won de rit, Cancellara tweede (vink hem maar vast aan voor het WK), Matthews derde en Meersman werd vierde. Onze Mollema werd vijfde. Ha! Netjes hoor.

Nibali is opnieuw de leider in het algemeen klassement. Hij neemt de rode trui over van Horner. Echt blij leek hij er in eerste instantie niet mee. Omdat de organisatie haar berekeningen niet op orde had, was hij reeds vertrokken. Met een busje werd hij alsnog terug naar het podium gereden. Het was volgens hem al de tweede keer dat dit gebeurde. Chaos!

Vooruitkijken

De vijfde etappe biedt nu eens echte kansen voor de sprinters (hup Meersman!). Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.