Wielrennen

La Vueltakijker: Bijna solostunt

29-08-2013 18:38

Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin (OPQS) besloot dat vandaag zijn dag was. Het startschot had nog niet geklonken of de Duitster vloog er zo hard vandoor dat niemand hem kon volgen. Hij had 177 eenzame kilometers voor de boeg onder een wolkenloze hemel door het ruige lege landschap van Extremadura. Eindbestemming: Cáceres.

Domme actie

Sporza-commentator José de Cauwer vond de soloactie van Martin maar dom. Hij begreep niet wat het doel was van de onderneming omdat dit soort pogingen vrijwel altijd stranden op een paar kilometer voor de streep. Martin heeft bovendien een belangrijke taak bij het aantrekken van de spint voor zijn ploeggenoot (de Belg) Gianni Meersman. Naar die hulp kon Meersman vandaag dus fluiten, en zoveel kansen zijn er niet voor de sprinters in deze Vuelta.

Alert

De Cauwer adviseerde Martin hoofdschuddend om in plaats van in de eerste kilometers in het vervolg in de laatste kilometers van een etappe te demarreren en op die manier wél het podium te halen. Voordeel van de situatie was dat er onderweg voor het peloton nog bonificatieseconden voor het oprapen lagen. Bauke Mollema was alert en pakte 1 seconde tijdwinst door als derde over de streep van de eerste tussensprint te rijden.

Finale

Maar Tony Martin hield verbazingwekkend lang stand. Het peloton bleef kilometerslang op 15 seconden achter de Duitser hangen. Onder de rode vod had hij nog 6 seconden. We zaten thuis te klappen en aanmoedigingen te schreeuwen naar het beeldscherm. Maar Martin werd op 10 meter voor de streep ingerekend onder aanvoering van nota bene collega-tijdrijder Cancellara. Jammer! De Deense Saxo-renner Mørkøv won de sprint. Martin had geschiedenis geschreven als hij deze rit gewonnen had na een solo van 177 kilometer. Hij kreeg de prijs van de strijdlust. Diepe buiging Tony! Toptien van deze etappe: 1 Mørkøv, 2 Richeze, 3 Cancellara, 4 Farrar, 5 Flecha, 6 Matthews, 7 Martin, 8 Meersman, 9 Gilbert en 10 Brown. In het algemeen klassement verandert er niets. Nibali houdt de rode leiderstrui.

Vooruitkijken

De zevende etappe is voorlopige de laatste min of meer vlakke rit. Het peloton rijdt morgen Andalusië binnen. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.