La Vueltakijker: Cancellara verslaat Tony Martin

04-09-2013 21:57

In de enige individuele tijdrit van deze Vuelta zat een klim van de derde categorie. De renners moesten een rondje van 38,8 kilometer fietsen van en naar Tarazona, bekend van La fiesta del Cipotegato, een tomatensmijtfestijn dat jaarlijks plaatsvindt op 27 augustus. De favorieten voor deze tijdrit waren wereldkampioen Tony Martin en oud-wereldkampioen Fabian Cancellara, hoewel de laatste zich meer op wegritten lijkt te concentreren dan op tijdritten. Klassementsleider en superlichtgewicht Chris Horner is niet de allerbeste tijdrijder, dus Astana-kopman Nibali kon opnieuw een gooi doen naar de rode trui.

Spaanse tijdwaarneming

Er was iets mis met de tijdwaarneming, de updates van de officiële Vuelta-site konden onmogelijk kloppen. Zo zou Lieuwe Westra al na 11 kilometer de één minuut eerder gestarte Arndt ingehaald hebben, terwijl Arndt overduidelijk nog vóór Westra reed. Ook de tussentijd van Tony Martin op 11,5 kilometer leek niet te kloppen; hij zou 17 seconden trager zijn dan Alex Rasmussen. Verwarring alom. Maar de Duitse wereldkampioen klokte bij aankomst weldegelijk de beste tijd met 51’37”. Cancellara was nog onderweg. Op het eerste tussenpunt zou hij 47 seconden trager zijn dan Martin maar op 26 kilometer zou de Zwitser juist 34 seconden sneller zijn dan de Duitser! Not normal! We moesten de eindtijd nog even afwachten om zeker te zijn, maar de laatste tijdwaarneming was in orde want Cancellara reed op de streep 37 seconden sneller dan Martin. Beste tijd op dat moment: exact 51 minuten. Fabian is klaar voor het WK. Rond half vijf werden alle eerder gegeven tussentijden gecorrigeerd en bleek Cancellara bij het eerste tussenpunt al 14 seconden sneller te hebben gereden dan Tony Martin.

Wesp & stier

De klassementrenners gingen een poosje later van start. Nibali was een dag eerder gestoken door een wesp en moest de tijdrit met anderhalf oog dicht rijden.

foto vuelta afl. 11

Valverde ging van start als Spaanse stier met een ring door zijn neus om meer zuurstof op te kunnen snuiven. Hij schijnt daar reclame voor te maken op de Spaanse tv. De Belg Kevin de Weert (OPQS) kwam ten val in de afdaling en moest de strijd staken. Hij brak zijn sleutelbeen. Rodriguez was in de beginkilometers zijn drinkbus al verloren. Valverde reed vroeg lek. Dat scheelt zo 20 seconden, maar hij had toch een betere tussentijd dan Rodriguez. Ook Nibali reed een goede tussentijd, net als Roche en Pozzovivo. Horner bleef bijna de hele klim op de trappers lopen maar verloor tijd bij het eerste tussenpunt ten opzichte van zijn concurrenten. Ten Dam kwam binnen op 4’18” van Cancellara.

Ontknoping

Pozzovivo reed verrassend de beste tijd van de klassementsrenners; 1’24” langzamer dan Cancellara. Rodriguez kwam binnen op 3’01”, Valverde op 1’52” (met lekke band!), Roche op 1’48”,  Nibali op 1’25” en Horner op 2’54”. Nibali verovert opnieuw de rode leiderstrui. Top 5 algemeen klassement: 1 Nibali, 2 Roche 33”, Valverde 46”, Horner 46”, Rodriguez 2’33”. Ten Dam is de beste Nederlander op de 18de plaats.

Vooruitkijken

De 12de etappe van Maella naar kustplaats Tarragona aan de Costa Dorada in Catalonië is niet al te zwaar en biedt kansen voor de sprinters. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.