Sport

ISU: Mogelijk massastart en gemengde ploegenachtervolging in het schaatsen

20-02-2014 16:30

Tijdens wereldbekerwedstrijden waren de tribunes vaak leeg, sponsoren zijn minder happig dan vroeger en tijdens de huidige Olympische Spelen lijken we zo nu en dan naar een veredeld NK te kijken. En dus gaat de Internationale Schaatsunie ISU nu onderzoeken hoe het schaatsen spannender gemaakt kan worden voor het publiek. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het invoeren van een massastart en de ploegenachtervolging met gemengde teams.

Massastart en gemengde achtervolging

Dat zegt voorzitter Ottavio Cinquanta in een interview met AP. Volgens Cinquanta zal de aantrekkingskracht op de sport toenemen met deze onderdelen. Hij wil dat invoeren naast het huidige schaatsen met twee rijders tegelijk in de baan. Volgens hem zou een massastart met eventueel duw- en trekwerk en meer spanning naar de baan brengen. Hij maakt daarbij de vergelijking met shorttrack.

Cinquanta zegt graag grote namen op de nieuwe disciplines te willen zien schitteren. Als voorbeelden noemt hij Sven Kramer en Jan Blokhuijsen. Hij ziet een eventuele ploegenachtervolging met gemixte teams als het summum van tactische hoogstandjes. “Gezien het verschil in topsnelheden tussen mannen en vrouwen wordt het een zeer tactische race. De samenstelling van de teams is cruciaal, heel interessant.” Een andere optie is een gemengde estafette, met het doorgeven van een stokje.