Voetbal

Stichting BAN doet ook aangifte tegen AZ-supporters wegens antisemitisme

08-04-2015 11:58

FC Utrecht kreeg deze week de volle laag, na antisemitische spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax. De spreekkoren kwamen aan het licht, nadat achteraf een filmpje opdook op Youtube. Naar nu blijkt staan er al langere tijd soortgelijke beelden op internet, waarin AZ-supporters dezelfde teksten hanteren als de supporters van FC Utrecht afgelopen weekend. De beelden:

https://youtu.be/87dxMb_TnGo

Aangifte

De Stichting Bestrijding Antisemitisme zal aangifte gaan doen tegen AZ, zoals de stichting dat eerder deze week deed tegen FC Utrecht. Dat vertelt voorlichter Hans Knoop na beraad met het bestuur van de stichting aan ThePostOnline: “We hanteren het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Dergelijke verwerpelijke teksten moeten worden aangepakt.”
Update 13.12 Telefoon van Hans Knoop. Formeel gezien is de thuisploeg verantwoordelijk voor de orde in het stadion en dus zal er aangifte worden gedaan tegen FC Groningen én “onbekende raddraaiers van AZ”. Waarvan akte.

Reactie KNVB

Bij de KNVB waren de beelden nog niet bekend. Persvoorlichter Hans van Kastel: “Er zijn allerlei procedures in dergelijke situaties, maar bij alles geldt: je moet het wel horen. Bij de wedstrijd FC Utrecht – Ajax zei FOX-commentator Mark van Rijswijk nota bene dat de supporters nog maar eens achter hun ploeg gingen staan, het was niet duidelijk dat het om dergelijk verwerpelijke teksten ging.”

“De video die je me hebt laten zien is nieuw voor de KNVB. Er is toentertijd geen melding van gemaakt. Idealiter pak je alles aan, maar wat ik al zei: dan moet het wel gehoord worden. In dit geval zal de aanklager geen onderzoek naar AZ starten. De aanklager hanteert een periode van maximaal twee weken na een wedstrijd waarin eventuele onderzoeken gestart worden. Deze beelden zijn even verwerpelijk als die uit Utrecht, maar de zaak is wat ons betreft ‘verjaard’.”

Reactie AZ

Ook voor voetbalclub AZ zijn de beelden nieuw. Directeur Algemene Zaken Robert Eenhoorn wil enkel kwijt: “AZ is tegen elke vorm van discriminatie.”

Lees ook:
Video – Minutenlang antisemitisme tijdens FC Utrecht – Ajax