Doneer aan TPO
 

Frits Barend: ‘Berichtgeving over Johan Cruijff en Ajax is nogal voorbarig’

'Plaatsing voor de Champions League? Nee, dat gaat niet gebeuren'

Door: , 14:44, 14 april 2015

'Plaatsing voor de Champions League? Nee, dat gaat niet gebeuren'

Steeds vaker sijpelen berichten door over onvrede binnen het technisch hart van Ajax. Wim Jonk zou vanwege onenigheid over de te volgen koers zelfs niet meer aanschuiven bij de wekelijkse vergadering met Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Marc Overmars. Johan Cruijff zal binnenkort aanschuiven in een poging de kou uit de lucht te halen. ThePostOnline belde met Frits Barend, die nauwe banden onderhoudt met nummer 14.

Meneer Barend, heeft u Cruijff onlangs nog gesproken over de kwestie?
“Ja, ik heb met Johan gesproken. De berichtgeving die ik overal lees is nogal voorbarig. Johan is tien dagen weggeweest en heeft tot zeker afgelopen zondagmiddag 15.00 uur andere dingen gedaan.”

Wat gaat Cruijff doen voor Ajax?
“Cruijff kennende wil hij met alle ex-voetballers rond de tafel en samen proberen de problemen op te lossen.”

Legt u de vingers eens op de zere plek. Waar zit het probleem bij Ajax?
“Ach, weet je, dit soort zaken gaan altijd gepaard met de resultaten. Die vallen dit seizoen tegen en dan komen dergelijke zaken naar buiten. Aankopen worden bij Ajax altijd afgewogen tegen wat er in de eigen jeugd rondloopt. Vaak is de conclusie dat de spelers die gehaald worden niet beter zijn dan de eigen spelers.”

“Het niveau bij Ajax ligt enorm hoog, het is voor nieuwkomers een enorme klus om aan de verwachtingen te voldoen. Spelers als Suárez en Huntelaar is het gelukt, maar hoeveel spelers zijn hier wel niet mislukt? Spelers als Sulejmani en Machlas, die het elders voortreffelijk hebben gedaan, zijn in Amsterdam niet geslaagd.”

“En ik geloof best dat spelers als Boilesen, Andersen en Serero goede voetballers zijn, maar het komt er niet altijd uit. Dat heeft onder meer te maken het de manier van spelen en de druk die bij het spelen voor Ajax komt kijken. Zijn ze beter dan wat we hadden? Die vraag zal altijd bij Ajax gesteld blijven worden, dat was al zo in de tijd van Cruijff en Keizer.”

Heeft u nog voldoende vertrouwen in het huidige technische hart?
“Ik volg het van een afstand, zit er niet bovenop. Het zou bijzonder jammer zijn als er één van hen vertrekt. Het werk van Jonk en Bergkamp is niet goed zichtbaar voor de buitenwacht, maar wat ik hoor leveren zij goed werk. Datzelfde geldt voor Frank de Boer. Ajax zou wel gek zijn als ze hem wegsturen. Hij zal ook enorm teleurgesteld zijn geweest in hetgeen Ajax bijvoorbeeld tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk heeft laten zien en gehoopt hebben dat Ajax wat verder was. Die teleurstelling en hoop had ik zelf in elk geval wel.”

Het ziet er niet naar uit dat Ajax – zoals in voorgaande seizoenen – bepalende spelers gaat kwijtraken. Vindt u dat Ajax zich voor komend seizoen moet versterken met spelers van buitenaf?
“Routine en ervaring blijken weer eens een onderschat fenomeen te zijn. Een type speler als Guardado is bij Ajax natuurlijk van harte welkom, maar vind ‘m maar eens. Ik heb zomaar het vermoeden dat Ronaldo en Messi volgend seizoen niet in het Ajaxshirt spelen. Ik vind Sinkgraven en Zivkovic nog altijd heel goede aankopen. Van Zivkovic heb ik nog altijd goede hoop dat hij de spits van Ajax wordt en ook Sinkgraven heft iets speciaals. Die spelers golden als de grootste talenten van de Eredivisie en dan is Ajax een logische stap.”

“Jongens als Kishna en El Ghazi zullen De Boer ook teleurgesteld hebben dit seizoen. Hij had gedacht twee ouderwetse buitenspelers in de ploeg te hebben en op die posities de komende twee jaar gebakken te zitten, maar dat viel toch tegen. Ze laten prachtige dingen zien, maar kunnen ook prachtig falen. Maargoed, kijk naar een Depay. Die heeft bij PSV ook twee jaar nodig gehad om te zijn waar hij nu is. Als ik hem was zou ik lekker nog een jaar bij PSV blijven en in de Champions League spelen. Hij is nog niet klaar voor het niveau van Manchester United of FC Barcelona.”

Het woord Champions League is gevallen. Ervan uitgaande dat Ajax tweede wordt en voorrondes mag gaan spelen – kunnen ze zich plaatsen met deze selectie?
“Nee, dat gaat niet gebeuren. Uiteindelijk kom je dan toch tegen ploegen van het kaliber Arsenal en Sevilla te spelen. En al heb je veel geluk met de loting en loot je een club als Basel, dan nog wordt het enorm moeilijk.”

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace