TPOok!

 
avatar
     
Column

Het gerechtshof maakt einde aan de sliding in het voetbal

De uppercut in het boksen en de kata-waza in het judo zullen nu snel volgen

Tags: ,

Het gerechtshof in Den Haag heeft een voetballer veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur en een fikse boete (9000 euro) omdat hij met een sliding een tegenstander heeft geblesseerd. Het Hof vindt dat de tackle van te dichtbij werd ingezet en daardoor was een kans op een blessure groot. Een uitermate vreemde uitspraak omdat een sliding een volkomen legale ingreep is in de voetbalsport. De uitspraak is des te vreemder omdat het hier ging om een wedstrijd in het amateurvoetbal. Camerabeelden zijn dus niet aanwezig. Het Hof heeft de sliding gereconstrueerd met meerdere getuigen. Getuigen die geen eenduidig verhaal hadden.

Elke blauwe plek wordt juridisch materiaal

Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor het voetbalspel. Feitelijk is een tackle of een sliding vanaf nu verboden in het voetbal. Want het Hof oordeelde nu dat de sliding te dicht bij de tegenstander werd uitgevoerd. Maar je kunt er in de toekomst vergif op innemen dat ook een sliding die van een te grote afstand wordt ingezet tot een veroordeling kan komen.

Alleen de perfecte sliding is nog toegestaan. En dat betekent in het strafrecht dat een sliding alleen perfect is, mits de tegenstander niet wordt geraakt. Alle andere gevallen kunnen door een rechter worden getoetst. Elke blauwe plek kan juridisch worden uitgevochten. Want ook een blauwe plek bij de tegenstander, is een bewijs van een slechte uitvoering van de sliding.

Kooivechten in de IKEA ballenbak

Niet alleen voor de voetbalsport heeft dit overigens verregaande gevolgen. Ook een bokser die door een, technisch niet perfecte uppercut, een hersenschudding oploopt kan een gang naar de rechter maken. Een schouderworp tijdens een potje judo? Dat is natuurlijk vragen om fysieke problemen bij de tegenstander. De werper kan dus een fikse boete verwachten.

En kooigevechten zijn vanaf nu alleen nog maar toegestaan als de kooi wordt omgebouwd tot een IKEA ballenbak.

   

Steun direct Ralph Posset

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.