TPOok!

 
avatar
   
Sport

Oranje blameert zich op ploegachtervolging

Tags: ,

HEERENVEEN (ANP) – De ploegachtervolging voor mannen bij de wereldbeker schaatsen in Heerenveen is voor het Nederlands mannenteam dramatisch verlopen. Na een rommelige en onsamenhangende rit kwam de thuisformatie niet verder dan de tiende plek (3.47,56). Zuid-Korea zegevierde in 3.40,20, in de eindstand gevolgd door Noorwegen (3.41,50) en Nieuw-Zeeland (3.42,22).

Namens de olympisch en wereldkampioen in deze discipline kwamen Jorrit Bergsma, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen in actie. Het trio van Oranje ging in de zevende en laatste rit tegen Noorwegen langzaam van start en kon daarna de opgelopen achterstand niet meer goedmaken, zeker niet nadat Bergsma kopman Blokhuijsen even moest laten gaan. Daardoor hing de thuisploeg in de slotfase als los zand aan elkaar.

Sven Kramer ontbrak in het Nederlands team. De 31-jarige Fries meldde zich donderdag af voor de ploegachtervolging en voor de 1500 meter (zaterdag) wegens een infectie aan de luchtwegen. Hij doet zondag mogelijk nog wel mee aan de 5000 meter, de afstand waarop hij olympisch en wereldkampioen is.

Massastart

Bergsma komt later op vrijdag ook nog in actie in de halve finales van de massastart. Verweij trok zich enkele uren voor het begin terug op dit onderdeel. Hij verving Kramer op de ploegachtervolging. ,,Ik ben niet superfit en ga geen vijf races in één weekeinde rijden'', lichtte Verweij toe bij de NOS.

De Nederlandse ploeg reageerde behoorlijk aangeslagen op de mislukte race. ,,Dit sloeg nergens op'', bekende Bergsma. ,,Het was Nederland onwaardig. Ik had het gewoon niet in deze rit. Ik kwam er niet in.''

Blokhuijsen: ,,Dit was helemaal niets. Ik gaf af aan kop na mijn beurt, maar er zat niemand om het over te nemen. Daarmee was de trein ontregeld. Het kost gewoon te veel tijd als de boel breekt.''

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.